Гешев след избора: Ще се постарая прокуратурата да е прозрачна за медиите и всичко да бъде оповестявано

0
36
Сотир Цацаров, Даниела Машева, Боян Магдалинчев, Иван Гешев и Данаил Кирилов/ от ляво на дясно/ Снимка: 24 часа

Утре изпращат решението на президента – може да откаже да подпише указ за назначаването само веднъж

“Бях достатъчно ясен в 10-часовото изслушване, което се проведе на живо – безпрецедентно за ЕС. Очакваме становището на президентството. Ако и когато приключи процедурата, ще коментирам допълнителни въпроси. Не знам кой ме подкрепя, нямам отношение и с хората, които не ме подкрепят. Всеки има право да се изрази. Единствената разграничителна линия е дали се спазва закона”, коментира Иван Гешев пред журналисти, след като беше избран от Висшия съдебен съвет/ВСС/ за главен прокурор.

„Не знам дали ще съм главен прокурор. Благодаря на Красимир Шекерджиев за коректното и искрено мнение. Не смятам, че е прав, но ще се постарая да опровергая преценката му. Не уважавам и съдията/шефът на Върховния съд Лозан Панов – бел. ред./, който прочете предварително написана реч. Надявам се да го е написал той. Явно е бил предварително подготвен, а изслушването не е било от значение за него“, допълни той.

„Смятам, че президентът изцяло ще изпълни правомощията си. Не се съмнявам, че той ще постъпи правилно по негов избор, а не от външен натиск“, каза Гешев.

„В правомощията на изпълнителната власт е охрана на обществени мероприятия, уважавам всяко мнение – срещу или „за“ мен, но законът трябва да се спазва. Не знам дали „Орлов мост“ е блокиран незаконно. Бях на изслушване. Чувствам се изморен“, заяви още той.

„Ако процедурата бъде изпълнена, ще се постарая прокуратурата да е прозрачна за медиите и всичко да бъде оповестявано“, съобщи Иван Гешев.

“Изпратеното решение не задължава президента да издаде указ веднага”, каза още главният прокурор Сотир Цацаров. Ако Румен Радев се възползва от правомощията си и не подпише указ за Гешев, това може да е еднократно и трябва да обяви подробни мотиви за отказа. В такъв случай процедурата се връща отново във ВСС. Ако съдебният съвет все пак го избере повторно, президентът е длъжен да го назначи с указ, който се обнародва в Държавен вестник.

На пресконференция минути след гласуването представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че още утре решението на ВСС ще бъде изпратено до президента, но това не ангажира по никакъв начин държавния глава с конкретен срок за това да подпише или да не подпише указ.

„Ще живея, това ще правя. Смисълът на живота ми не е един мандат на главен прокурор“, каза сегашният главен прокурор Цацаров.

Кой е Иван Гешев?

Висшето си образование придобива през 1994 година във Висшия институт на МВР, а общият му юридически стаж надхвърля 23 години. Професионалната си кариера започва през 1996 година като помощник-следовател в Столична следствена служба. Достига до ранг „следовател“, а по-късно преминава през Софийска районна и Софийска градска прокуратура и Върховна касационна прокуратура. През 2016 година ВСС го избра за председател на Специализираната прокуратура, а през 2018 година встъпва в длъжността „заместник на главния прокурор при ВКП“, която изпълнява до момента.