Арестуваха наркобанда от ММА-бойци „монополизирала” Бургас

На оранжерията им за канабис можели да завиждат всички селскостопански производители

0
255
наркотици
Нарколабораторията била последен писък на технологиите

Младежите пребивали конкуренти за сплашване

На 10 юни Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми Теодор Бангеев, Георги Карчев, Илко Паскалев, Димитър Киров, Георги Иванов, Радослав Пехливанов и Филип Чорио.

На тези седем лица са повдигнати обвинения за това, че от октомври 2016 до задържането им на 10 юни са участвали в организирана престъпна група, произвеждаща и разпространяваща наркотици на територията на град Бургас и около града. Това каза на брифинг заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов.

„Групата е създадена с користна цел – извличане на печалба от тази си противозаконна дейност. В голяма част от задържаните лица са намерени и иззети наркотични вещества, а в дома на Филип Чорио е намерена цяла оранжерия“, посочи Сарафов. По думите му групата се е самоснабдявала, сама е произвеждала наркотичните вещества, с които после е снабдявала Бургас и курортите около града.

„На Филип Чорио е повдигнато обвинение и за това, че в дома си в град Бургас е засял и отглеждал растения от рода на конопа. 60 броя растения общо нето тегло около 10 кг на листната маса“, коментира той. Според него случаят е изключително интересен, защото оранжерията е намерена в жилищен блок, но изключително високо професионално подготвена.

„В един от участниците намерихме схемата, по която той е организирал и направил своята лаборатория. Но не препоръчваме обаче тази схема да бъде използвана от други лица от Бургас или от други региони“, каза Сарафов. По думите му държавата няма да допусне ескалация на напрежението и разпределяне на територии между враждуващи банди както в Бургас, така и в региона. „Това са млади момчета – 93-ти, 96-ти, 98-ти набор. Всичките са от средите на трениращите фитнес и ММА“, допълни той.

 

През зимния сезон разпространението става основно в Бургас по обясними причини, курортите не работят. Но определено имаше данни за подготовка на разпространение в курортите през летните месеци. Това коментира Калоян Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас.

„Изключително бързо се опитваха да налагат монопол по отношение на наркоразпространението, като методите, които ползваха се отличаваха с много силна демонстративна агресивност“, посочи Калоянов.

Според него групата е генерирала достатъчни печалби, за да си осигури един доста охолен живот. По думите му подготовката на млади наркотични растения се е извършвала на друго място, а след това са пренасяни в разкритата нарколаборатория. „Имаше един затворен цикъл, което беше свързано изцяло с конспиративността на групата“, съобщи той. По думите му задържаните лица са криминално проявени и са известни в подземния свят.

оръжие
Оръжието на бандата

 Оранжерията е изградена на високо технологично ниво. Могат да завиждат всички селскостопански производители, тъй като изцяло функционира без намесата на човешкия фактор – има датчици за влага, датчици за светлина, мери влага на въздух на почва. Това каза пък главният секретар на МВР Младен Маринов.

„Става въпрос за една група, която действа изключително конспиративно. В същото време с брутални действия, понякога и с побоища без да има пряка необходимост за това – по питейни заведения, по квартали“, посочи Маринов.

Според него групата се е опитвала да наложи монопол върху наркоразпространението в определени територии. „Интересното е, че тя не се снабдява от външни снабдители, а сама си произвежда наркотика, който разпространява.

Поради тази причина е по-затворена и по трудна за пробиване и проследяване“, допълни той. По думите му оранжерията е много добре маскирана със скрита врата към основните помещения. „Изключително добре структурирана и организирана група. В следствие на техните действия генерират и сериозен паричен ресурс“, коментира Маринов. Според него е неутрализирана цялата група, която е влияела върху оперативната обстановка на територията на град Бургас.