Главният прокурор: Божков е поредният олигарх, който бяга от България. Искаме този криминален преход да свърши!

0
1140
перник
Иван Гешев

Хазартният бос е обвинен в ръководене на престъпна група, изнудване, принуда, опит за покуп, данъчни престъпления, подбудителство към длъжностно престъпление

„Нашата работа е, когато констатираме нарушения, да повдигнем обвинения и да изправим конкретните извършители пред българския съд. Ще положим всички усилия Васил Божков да бъде доведен пред българския съд, той е поредният олигарх, който бяга от България“, каза пред журналисти главнят прокурор Иван Гешев. По думите му прокуратурата не знае къде точно се намира Божков.

Собственикът на “Нове холдинг“ има 7 задочни обвинения – ръководител на престъпна група, изнудване, принуда, данъчни престъпления, подбудителство към длъжностно престъпление. Обявен е за общодържавно и международно издирване, защото е напуснал границите на страната, каза главният прокурор Иван Гешев.

Той увери, че прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки, а такива действия се предприемат спрямо всички лица. „Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства спрямо всяко едно лице в България, без да има значение каква позиция заема“, коментира още Гешев.

Той беше категоричен, че докато е главен прокурор, държавното обвинение „ще направи всичко необходимо, което не е свършено много време“.

„Искаме този криминален преход да свърши. Не може плюсовете да са само за едни – за богатите, време е всеки да плати цената за това, което прави. Ние не преследваме само богати хора, но всеки трябва да си спазва задълженията. Не може да дължиш 555 млн. лева от лотарийни игри за една година на държавата – това са 100 лева към всяка пенсия“, отсече Гешев.

Заедно с Божков органите на реда търсят и дясната му ръка Георги Попов, който държи 87% от акциите на ФК „Левски“ и е акционер в „Националната лотария“.