Главното мюфтийство: „Шарли Ебдо“ е сатанинско списание

0
46
Главното мюфтийство

Според мюфтийството корицата на списанието с карикатурата на Ердоган е ударила дъното на безсрамието, дебелоочието и вулгарността

Главното мюфтийство у нас остро осъди последния брой на списание „Шарли Ебдо“, на чиято корица има карикатура на президента на Турция Реджеп Ердоган. В декларацията, публикувана на сайта на мюфтийството, се казва, че „Шарли Ебдо“ е сатанинско списание, което е „удартило дъното с последния си брой“. Според мюфтийството свободата на словото трябва да бъде „в рамките на човешката етика“. Неприемливи са не само карикатурите на пророка, но и тези на Ердоган, пише в декларацията.

Ето и пълния текст:

„Корицата на последния брой на списание „Шарли Ебдо“ удари дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и незачитането на човешките права и достойнство с този дързък опит за провокация. Свидетели сме на всичко това благодарение на окуражителните постъпки на президента Макрон, който е тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика.

Остро порицаваме това сатанинско списание, което антагонизира нашия свят и пречист пратеник Мухаммед (с.а.с). Мюсюлманското изповедание в България заявява своята категорична позиция против всяка проява на посегателство на религията, нейните светини и човешкото достойнствo.

След оскверняването на пратеника Мухаммед (с.а.с) с публикуваните карикатури този път списание „Шарли Ебдо“ e взело на прицел и президента на Република Турция господин Реджеп Таип Ердоган. Мюсюлманското изповедание в Република България остро осъжда този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са гнусни и лишени от чувство за човешко благоприличие и хуманизъм. Това е гавра с личността и достойнството на хората.

Мюсюлманско изповедание още веднъж подчертава, че свободата на словото и на печата трябва да бъде в рамките на човешката етика и отговорност, да не погазва правата и свободите и да не накърнява другите. Ние следва да сме чувствителни към темите, които остро погазват личността, защото това е в основата на толерантността и доброто съжителство между различните в едно общество.“