Заради публикация в Breaking.bg дадоха секретарят на мюфтийството на прокурор

Сигналът срещу него е подаден от д-р Недим Генджев

0
392

Искат разследване на Джелал Фаик за сепаратистка и антибългарска дейност

 

След публикация на Breaking.bg  от 18 юли 2017 г със заглавие: „Главсека на мюфтийството се кълне в любов на Турция и Ердоган” днес бившият главен мюфтия д-р Недим Генджев внесе в прокуратурата сигнал срещу Джелал Фаик, главен секретар на мюфтийството.

Поводът за публикацията бе скандален видеоклип, направен от самия Фаик по повод годишнината от опита за преврат в Турция.

Този преврат го осъждаме! Ние в България като главно мюфтийство и като турско малцинство подкрепяме нашето турско правителство, проклинаме терористичните действия и остро осъждаме превратаджиите, твърди на записа, който е на турски език, Фаик.

Ние в България подкрепяме турската държава и турското правителство, до нейното управление стоим плътно, до нашите управници турци, стоим плътно и това трябва да го знаят, се чува още в скандалния клип.

Според Фаик в България не само турското малцинство, но и другите мюсюлмани, са зад турската държава от националния митинг на Ердоган.

Клипът, който Breaking.bg пусна бе изтрит от социалните мрежи час по-късно. По скандала не последва никаква реакция на Главното мюфтийство.

Затова д-р Генджев внесе в прокуратурата сигнал срещу Фаик. Според него главният секретар на мюфтийството трябва да бъде разследван за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология и проповядване на насилствено изменение на установения с българската конституция обществен и държавен строй.

Главният секретар на главното мюфтийство декларира, че се противопоставя на осъществилите преврата в чужда държава. Поставя за цел да е в защита на чужда ценностна система, отговаря на поставения от него въпрос за формиране на организиран турски народ в България, който при готовност ще защити „своята държава и правителство”, пише в жалбата на д.-р Генджев. Според него Джелал Фаик обслужва интересите на изгонените от страната от ДАНС турски емисари за антибългарска дейност.

 

Въпреки, че бе изтрит от автора клипът продължава да циркулира в социалните мрежи