Горанов: Позицията на Божков е опит за дискредитиране на правителството

0
33
Васил Божков Снимка: Novini.bg

Няма да ви наричам, че сте негова телевизия, защото не ми е в стилистиката, коментира финансовият министър в отговор на въпрос на репортер на БТВ

Позицията на г-н Васил Божков цели дискредитиране на представители на правителството и това е необосновано. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов.

„Опитът за внушение, че един или друг политик се е месил в бизнесотношенията между партньорите на Божков в неговия бизнес или други договорни партньори от медии, е опит за пренасяне на вина към правителството. Единственият извод е, че позицията на Божков цели дискредитиране на представители на правителството, в това число и на министър-председателя. И според мен това е необосновано, защото бизнесотношенията между визираните днес г-н Божков и г-н Домусчиев си е само тяхна тема“, посочи финансовият министър.

Той уточни, че е поддържал контакти с Васил Божков в качеството си на министър само за да коментират как би могла да се подобри бизнесситуацията в страната. Горанов бе категоричен, че Божков не е получавал привилигировано третиране от нито един държавен орган

„Той не е получавал привилигировано третиране от нито един държавен орган и мисля коментарите да спрат дотук, истината ще бъде изяснена в хода на досъдебното производство и кой крив, кой прав, ще разберем“, посочи Горанов.

Той подчерта, че от началото на управленския мандат няма нито едно нормативно решение, което да либерализира този тип бизнес.

На въпрос на бТВ за публикуваните от Божков есемеси финансовият министър посочи, че няма причина да продължи с коментарите и отбеляза, че телевизията изпитва особено нездрав интерес към темата на един обвиняем, който си гради защитна теза за пред правосъдието. Все пак той каза, че няма спомен да има „точно такава комуникация“.

„Няма да ви наричам, че сте негова телевизия, защото не ми е в стилистиката. Но даването на трибуна на прекалено много частни интереси, особено в хипотезата на престъпления, не е предмет на постоянно медийно внимание. Няма как да знам дали този документ, подписан между двама души, е автентичен. Прочетох, че по някакъв начин се ангажира държавен орган, но искам да ви уверя, че да накараш пет човека – от ДАНС, от Министерството на икониомиката, от Министерството на правосъдието, да работят в съглашение, със сигурност не е лесно. Единственият упрек към комисията е грешното прилагане на закона по отношение на дължимите такси“, отсече Горанов.

Много хора имат моя телефон, аз съм се срещал и с Божков, и с Домусчиев, и с ресторантьорите, и с Валентин Златев, и с Гриша Ганчев, които са идвали, за да се обсъжда бизнесклиматът. Ако някой твърди, че са извършвани незаконни действия в полза на един или друг стопански субект, лъже. Хората с проблеми с правосъдието си изграждат защитни тези. Нямам спомен да имам точно такава комуникация“, каза още той.