Граничар и кучето му рекордьори по заловени мигранти

0
24
Полицаят Чаушев и кучето Хас Снимка: Flashnews.bg

Двамата са задържали 456 нарушители на границата само за 1 година, взеха най-големия приз на МВР

18 групи от общо 456 нелегални мигранти са заловили граничният полицай Бисер Чаушев и неговият „колега“ – немската овчарка Хас, при обходите им на държавната ни граница само за тази година, стана ясно на церемонията „Полицай на годината 2019“.

Заради високия си професионализъм младши инспектор Бисер Чаушев, който е част от мобилната гранична полицейска група от ГПУ-Момчилград, стана индивидуалният носител на приза за тази година. Наградата му бе връчена лично от министъра на вътрешните работи Младен Маринов на официална церемония в НДК, на която присъстваха старият и новият главен прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев, както и представители на политическото и професионално ръководство на МВР, съобщи „Дарик“

Младши инспектор Бисер Чаушев и 6-годишният Хас имат множество успешни издирвателни операции и огромен принос за това на наша територия да не бъдат допускани нелегални мигранти. За по-малко от месец през тази година те успели да заловят 248 души, опитвайки се да пресекат незаконно държавната ни граница.
„Искам да изкажа благодарност на ръководството на МВР и на „Гранична полиция“, че ме удостоиха с тази награда. За първи път се случва неин носител да бъде граничен полицай. Това е голяма чест, която ме задължава и за в бъдеще да давам всичко по силите и възможностите си, за да защитавам честта на Майката родина – България“, сподели полицай Чаушев от полицейското управление в Момчилград.

Двамата с Хас са заедно още когато кучето е само на 3 месеца. От тогава до сега тренират различни техники на проследяване, като за целта са преминали и няколко обучения в специалните школи на МВР.

Един техен работен ден обаче минава трудно. Независимо от климатичните условия, двамата изминават средно по 15 километра в патрулиране, но понякога и по много повече. Стигали са и до 45 километра в обхода си.

За да бъде успешен един такъв тандем обаче, полицай Чаушев е категоричен – трябва да има взаимно уважение и любов. „Няма ли синхрон между кучето и водача, работата не върви“, разказва той.

Двамата са преживели много неща на границата, имали са и опасни случаи, но граничният полицай не иска да разказва за тях. „Статистика не водя. Смятам да ги забравя, защото всеки нов ден ни очакват много трудности. Те са много подготвени, така че ние трябва да бъдем два пъти по-подготвени от тях“, споделя още полицай Чаушев.

С четириногия полицай и неговия водач се надпреварваха да се снимат и вътрешният министър Младен Маринов, както и главният прокурор Иван Гешев, и новият шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Чаушев получи купа от МВР и кортик от прокуратурата, а кучето граничар – купа и лакомства. Цялото внимание и човешкото стълпотворение в залата на НДК притесниха безстрашния Хас, който се оказа по-плах на тържеството, отколкото на границата, когато лови нарушители. Немската овчарка се качи с неохота на сцената под прожекторите, та се наложи полицаят да я влачи за повода, но затова пък кротко позира с наградите, за да го увековечат фотообективите.