Гърция все пак отваря ГКПП „Илинден“ за камиони от днес

0
6
ГКПП "Илинден"

В превозното средство трябва да има само един водач

Гърция започва да пропуска от днес превозвачи през ГКПП „Илинден – Ексохи”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Това трябваше да стане още вчера според обещанията на гръцката страна, но пунктът така и си остана затворен.

Според официално оповестеното решение на министрите на здравеопазването и на инфраструктурата и транспорта на страната се разрешава преминаването на камиони за превоз на стоки, като в превозното средство трябва да има само един водач.

Водачите трябва да попълнят формуляр за локализиране на пътници (PLF), който е необходимо да бъде подаден най-малко 24 часа преди влизането в страната, но няма изискване за отрицателен тест за COVID-19.

„МВнР подкрепя справедливите искания на българските превозвачи за възстановяване на свободното движение на хора и стоки, като не е спирало да настоява пред гръцките власти за това. За това настоява лично пред гръцкия си колега Никос Дендиас и вицепремиерът Екатерина Захариева“, посочват в съобщение до медиите от външно.

По въпроса за отварянето на ГКПП „Илинден – Ексохи” в МВнР бяха проведени няколко срещи с представители на гръцкото посолството у нас, а от мисията ни в Гърция отправяха нееднократно искането на българската страна пред гръцките институции.