Данаил Кирилов: Разчитам на открит и разумен дебат за конституцията, без олигарси, които да го манипулират

0
19
министър
Данаил Кирилов

За промените трябва да има консенсус и всички да са убедени, че това е най-доброто решение, казва правосъдният министър

„За промени в конституцията трябва да има консенсус и всички да са убедени, че това е най-доброто решение“, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов, който присъства на националното съвещание на прокурорите в резиденция „Бояна“.

„Даваме заявка за много сериозен политически, парламентарен и обществен дебат за това какви да бъдат промените в конституцията. Като отговор на това наше предложение смятам, че бяха декларациите на прокурорите, защото и те се чувстват засегнати. Разчитам само на един разумен, открит, некорумпиран политически дебат без олигарси, които да го манипулират. Не мога да разчитам на никой друг освен на колегите от ГЕРБ и политическото ръководство. Разчитам на разум. Конституция не се приема със 115 гласа, нито със 121, даже бих казал не със 161. Важно е да има консенсус и всички да са убедени. Важно е професионалистите, които прилагат закона, да вярват, че това е най-доброто решение. На всички разчитам“, заяви правосъдният министър.

На въпрос, че сегашната ни Конституция била „постсъветска” според Венецианската комисия, Кирилов заяви, че е неизбежно да има влияние в периода, който е писана. Той изтъкна, че редица държави имат едни и също глави в права и задължения на гражданите, когато са правени в началото на 90-те страни и са взети от руската.

„Няма как, не българската прокуратура, българската постсоциалистическа държава, българската преддемократична държава по един или друг начин е свързана с историята“. Така правосъдният министър отговори на въпрос дали се разграничава от оценката на Венецианската комисия, че прокуратурата ни е направена по съветски модел. Според Кирилов на 7 държави в конституциите главата за права на гражданите била като тази в руската конституция. Кирилов обаче не уточни кои точно са тези държави, но заяви „търсете я тази глава във френската конституция“.

На въпрос защо е избрал Спондж Боб /герой от анимационен филм – бел. ред./, за да сравни с него Христо Иванов, Кирилов отговори, че сега от него се иска естетически анализ на художествено произведение. „Година и половина ми викаха напоително всички членове на една политическа партия Барни Ръбъл, аз за няколко часа нарекох колега политик Спондж Боб и виждате каква реакция – честолюбива, истерична… телефони“, заяви министърът.

„Имам списък с всички, които ме иронизираха, изливаха гняв. Ще публикувам списъка. А тези колеги… ми пращат покани за приятелство в социалните мрежи“, каза още Кирилов.