ДПС: Президентът се е самозабравил

0
194
Снимка: архив

Радев се постави над конституцията и законите, обяви Карадайъ

„За пет години президентът не разбра силата на прекия избор, не успя да осмисли президентската институционалност, да разгърне конституционните си правомощия, като олицетворяващ единството на нацията“. Това заяви в декларация в последния ден на парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от Tribune.bg.

Той взе думата от най-високата трибуна в държавата веднага след като председателят на парламента Ива Митева съобщи, че държавният глава е подписал указа за разпускане на депутатите.

В декларацията от ДПС констатират, че моделът ГЕРБ продължава с пълна сила, но… с други изпълнители.

Освен това той обвини държавния глава, че се поставя над конституцията и прокарва пътя за президентска република у нас.

„Намери се президент, който реши, че конституцията и законите нямат никакво значение. Този президент, като се поставя над конституцията – или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеята за президентска република, без да има понятие какви поражения нанася на демокрацията, на държавността и до каква степен поставя под риск бъдещето“, заяви лидерът на ДПС.

Той подчерта, че конституцията и законът важат еднакво за всички.

„В противен случай ще е безпредметна борбата за демокрация и евроинтеграция. Диалогът означава да градиш мостове, не да ги рушиш“, заяви той.

В речта си Карадайъ обвърза трагедията на Възродителния процес в края на тоталитарния режим с репресиите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Но подчерта, че не са били изплашени тогава, няма и сега.

„Няма да позволим някой случайно попаднал в политиката да руши всичко, което е създадено в последните години. Това бяха активни мероприятия, наречени благовидно „борба с купуването на гласове“. Могат меко да бъдат наречени репресии и унижения, целяха сплашване и събудиха грозни спомени от тоталитарното комунистическо минало. Да сплашваш, да унижаваш е прийом на слабите управления“, подчерта Мустафа Карадайъ.