След тройна среща ГЕРБ-СДС-ДПС и ИТН: Готовност за конституционна реформа, тези, които я искат, да се присъединят

0
177
Мария Габриел

Мария Габриел благодари на групите на ДПС и ИТН

Благодаря за подкрепата, която получавам от групите на ДПС и на ИТН за ясна визия за експертно правителство с мандат и обединени по приоритети. Това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел, след като в парламента се проведе тройна среща за подкрепа за правителство между ГЕРБ, ДПС и ИТН.

Габриел изброи приоритетите, около които се обединяват трите партии. Най-напред за нас са хората и резултатите, които те искат да видят с едно редовно правителство – социално отговорен, разумен бюджет, да нямат нестабилност и несигурност по отношение на заплати и плащания, обясни тя.

Върховенство на закона, съдебна реформа, конституционно мнозинство – това, в рамките на първия мандат, за нас остава водещо, допълни Габриел. И обясни, че партиите, които я подкрепят, имат готовност за конституционна реформа. Сега е моментът тези, които я искат, да се присъединят, отправи задочна покана тя към ПП и ДБ, но без да ги назовава, съобщава „24 часа“.

Сред изброените от нея приоритети са още плана за възстановяване, оперативни програми, инвестиции за България и българските региони.

Структурата на МС остава същата. Не, че не могат да се мислят промени, но в момента нямаме време за това. Имената ще споделя в понеделник, обясни Габриел. Но описа профила, върху който се обединяват: експерти, владеещи материята, работещи за бързи резултати по приоритетите, които хората да усетят. Разговорът за разпределяне на ресорите и за имената предстои.

Срещата между ГЕРБ, ДПС и ИТН се проведе 3 дни преди Габриел да отиде в президентството с изпълнен мандат и папка с имена на министри.

В кабинета на председателя на НС Росен Желязков се събраха представители на ГЕРБ, начело с Габриел,изследовател които Томислав Дончев, Делян Добрев, Теменужка Петкова, Деница Сачева. От ДПС бяха Йордан Цонев, Филип Хюсменова и Петър Чобанов. От ИТН – Тошко Йорданов и Станислав Балабанов.

Последната оферта на Габриел е за експертно правителство с ясни приоритети и хоризонт от 1 г.

По-рано днес лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза за първи път категорично, че ще подкрепят кабинет с първия мандат. От няколко дни той обяснява, че ДПС има подготвени експерти във всички сфери и ще подходи отговорно, защото от разрешаването на политическата криза зависи да започнат да се решават проблемите на хората и държавата.

Вчера подкрепа за кабинет с първия мандат декларира и Слави Трифонов с видео пост във фейсбук.