Двама застреляни край синагога в Германия

0
36
Полицаи извършват проверки в района на нападението.

Ръчна граната хвърлена в еврейско гробище в град Хале

Двама души бяха убити в германския град Хале при стрелба пред местната синагога. Ръчна граната е била хвърлена и в еврейското гробище в града, съобщават местни медии, цитирани от „Ройтерс“.

Нападателите са избягали с кола и се издирват. „Нашите сили са арестували един човек. Все пак бъдете нащрек … докато не бъде осигурена цялата информация“, пише полицията в Туитър. Германски издания пишат, че може да става дума за „няколко извършители“, без да влизат в подробности. Според „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ жертвите са „най-малко“ две и може да има още – полицията уточнява, че това са „първоначални данни“. Силите на реда поискаха живеещите или работещите в района както на синагогата, така и на гробището да не излизат от сградите, в които се намират.

Малко по-късно е имало още една стрелба в Ландсберг, на около 15 км от Хале, съобщава полицията, цитирана от в. „Билд“.

Няма данни за пострадали български граждани при стрелбата в град Хале в Германия, съобщиха от Министерството на външните работи на България. По информация на посолството ни в Берлин германските власти още не са обявили самоличността на двете жертви, както и мотиви за престъплението.

Днес е Йом Кипур – най-големият празник в юдаизма. Предполага се, че нападателите може да са десни екстремисти.