Деница Сачева: ГЕРБ си има премиер и той се казва Бойко Борисов

0
266
Деница Сачева Снимка: Канал 3

Партията не се притеснява от служебен кабинет, защото е печелила избори в подобна ситуация, казва социалният министър

Не мога да коментирам мотивите за оставката на Данаил Кирилов, защото е личен акт. Знам, че са провели разговор с премиера и са взели това решение заедно. Не мисля, че тази оставка е под натиска на улицата, по-скоро има съображения, които и двамата са имали предвид, заяви пред Bulgaria ON AIR Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

Тя коментира политичечската обстановка, като беше категорична, че няма тупане на топката. „Има отговорност, която трябва да бъде изпълнена, и бих се радвала, ако започнем да говорим не да има или няма оставки, а в дискурса на това какво следва и какво трябва да се направи. Ако до този момент сме отстоявали тезата, че трябва да продължим да работим, правили сме го със следните аргументи – че е необходим действащ парламент, за да бъде извършена актуализация на бюджета, за да бъдат потвърдени поетите ангажименти за увеличаване на възнагражденията, стойността на стандартите за социални услуги, обезщетенията за безработица, ратификацията на заемите.

ЕК одобри заем от 511 млн. евро, който ще ни подпомогне в изплащането на парите по програмата 60/40. Как си представяте да влезем догодина без бюджет за 2021 г.? Дали съм мислила за поста премиер, моят отговор е категорично „не“! Не се виждам в такова кариерно развитие“, отрече твърденията на някои медии Деница Сачева. Тя счита, че е на мястото си в системата на труда и социалната политика.

„Започнах работа в нея още през 1994 г. и по един или друг начин цялата ми кариера е минала в сектора на социалната политика. Не се виждам начело. Политическа партия ГЕРБ си има своя премиер. Той се казва Бойко Борисов. Премиерите обикновено са лидерите на партиите. Ние не се притесняваме от оставка, допълни министърът на труда и социалната политика. В някаква степен, оставката би била по-доброто решение за нас, от гледна точка на това, че ще престанем да губим доверие, ще се спре личният натиск върху нас, обиди, агресия и т.н.“, допълни тя.

Сачева каза, че партията не се притеснява от служебен кабинет, защото е печелила избори в подобна ситуация.

Темата за машинното гласуване и кой ще плаща машините, министър Сачева коментира, че на 2 септември ще бъдат внесени промени в Изборния кодекс, за да се изясни как ще се извършва следващото гласуване, какви ще бъдат машините, кой ще ги поръчва и кой ще носи отговорността. Колеги от други държави изказват скептицизъм по повод мантрата за машинното гласуване, допълни Сачева.

По повод хората с увреждания и „Системата ни убива“ Деница Сачева риторично попита: „Считате ли, че това е система, която убива?“.

„Защото това е система, която подкрепя средно с 1000-1100 лв. на месец тези хора. Над 3 млрд. лв. даваме за хората с увреждания. Разпределението не е правилно и трябва да оптимизираме системата. Парите трябва да отиват при най-нуждаещите се. Ние постоянно се занимаваме с фетиши – с черни тениски, с палатки, с бесилки, вуду-куклички, яйца, риба. Не намираме време да се скараме по сериозните теми“, каза още министърът пред Bulgaria ON AIR.

Според Деница Сачева протестите няма да спрат, a блокадите са нарушаване на закона.