Десислава Атанасова: Това е изключително скандално! Това е пробив в националната сигурност

0
160
Десислава Атанасова

Има риск изборите да бъдат касирани

„Ако ДАНС не е сецзирал прокуратурата, то това трябва незабавно да се направи“. Това заяви в кулоарите на НС Десила Атанасова по повод изтеклата информация, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнев влиза в залата в ЦИК, снима с телефона си кодовете на машините за гласуване и сваля информацията на флашка.

„Това означавеа, че всеки, който има възможност да обжалва резултатите от изборите би го направил. Ние в момента не знаем тези два кода в колко машини са вкарани, дали е разпространен в цялата страна“.

„ПП-ДБ да се разграничат от този човек, който си е позволил да извърши едно такова действие. Това  енарушение не само на изборните права на гражданите, но и пробив в националната сигурност на страната. В самата справка от ДАНС казва, че има видеозапис, в който ясно се вижда, че зам.министърт снима с личния си телефон“.

Председателят на ПГ на ГЕРБ не се ангажира да коментира при така създалата се ситуация как ще стартира изборния ден на 29 октомври.

„ЦИК като независим орган, който е пряко ангажиран към този процес трябва да ни каже какво следва оттук нататък. ДАНС трябва да имат информация колко машини притежават този софтуер, къде са и дали са доставени вече в областните управи“.

„Въпреки това обаче има съществен риск след това изборите да бъдат касирани от съда“.

„В 13ч. отново ще има председателски съвет и ние призоваваме ПП-ДБ и БСП да изпратят свои представители на този съвет. Това не е просто политическа заигравка. Ние вече веднъж сме преживявали Костинброд. Ако на българските граждани още веднъж им се наложи да преживеят това с машинен Костинброд“.