Окончателно: ЦИК реши – преброяване на 100% от разписките на машините

0
1168
Снимка: архив

Само ДБ и Мутрите против

35 часа преди началото на изборите в неделя Централната избирателна комисия излезе с ново решение – 100 процента преброяване на контролните разписки от машинния вот от Секционните избирателни комисии. Това съобщава БНР.

Предложението направи заместник-председателят на комисията Емил Войнов и след дълга и бурна дискусия при гласуването то бе подкрепено от 12 от 15-те членове на ЦИК. Основният мотив бе създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на Сиела Норма. Войнов обясни решението:

„Във връзка със създаденото напрежение в обществото през носените дни покрай разкритията за допълнителни 427 машини, което е изцяло заслуга на изпълнителя „Сиела Норма“ и с оглед гарантиране доверието в изборния процес“.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова също коментира че ситуацията е безпрецедентна и трябва да се възстанови доверието в машинния вот.

„Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат“.