Деница Сачева: Повече от два месеца задържаме нивата на безработица

0
13
Деница Сачева Кадър: Нова тв

165 000 души са запазили работните си места

Целите ни са безработицата да се задържи около 6,5-7% до края на годината и се работи активно по отношение на това, каза пред БНТ социалният министър Деница Сачева.

„Повече от два месеца вече задържаме нивата на безработица благодарение на програмите, които реализираме. В момента тече т.нар. програма „заетост по 3“ – това е схемата 60/40 от една страна, от друга страна 290 лв., с които подкрепяме секторите транспорт и туризъм, както и програмата „Заетост за теб“, насочена към наемане на безработни лица.

За юни имаме рекорден брой хора, които започнаха работа – 37 000. Надяваме се да успеем да направим така, че до края на септември да можем да имаме добри резултати и да запазим работните места на почти 300 000 души“, каза Сачева.

По думите и от няколко месеца се работи по бъдещия програмен период на ОП „Развитие на човешките ресурси“, който е свързан с младежката безработица и овластяването на младите хора с умения, така че да могат да намерят своята реализация на трудовия пазар. В бъдещия програмен период почти 500 млн. лева са предвидени за възможности за обучение по дигитални умения.

Сачева припомни, че България ще получи от ЕС 29 милиарда евро, като съотношението грантове-заеми е 84 към почти 16, в полза на грантовете.

„И още до края на тази година, началото на следващата ще имаме възможност да разполагаме със средства – около 650 млн. Трябва да сме много бързо подготвени с проектите и програмите, по които да кандидатстваме, по това вече се работи повече от месец“, уточни социалният министър.

По отношение на мярката 60/40 Сачева заяви, че почти 165 000 души са запазили работните си места, а над 160 млн. лв. вече са изплатени и продължава поетапното изплащане по първия дизайн на мярката. По втория дизайн започна кандидатстването. Мярката ще работи до 30 септември, след което ще бъде с нов дизайн.

За протестите Сачева заяви, че към момента не са чули конкретни искания, свързани с идеи.

„Чули сме искания, свързани с оставки и диалогът продължава да бъде диалог за хора, а не за идеи. Така че ние очакваме да чуем конкретни идеи и, разбира се, сме готови да се срещнем, да разговаряме, да обсъждаме това. Когато говорим за младите хора, това е части от политиките, за които бяха договорени вчера толкова много пари за България от министър-председателя. Защото за младите хора определено има нужда да се работи по много повече теми, свързани с иновации, предприемачество, дигитализация, култура, екология“, каза Сачева.