Деница Сачева: Близо 6 млрд. лв. са дадени като помощ на фирми и граждани по време на ковид кризата

0
56
Деница Сачева Снимка: архив

Според нея мерките трябва да продължат до края на годината

Безспорно постижение е, че имахме изключително адекватна политика за запазване на работните места, заяви бившият социален министър Деница Сачева. Тя участва в онлайн дискусията „България след COVID-19: Възстановяване и развитие“, инициирана от евродепутата на ГЕРБ-СДС Ева Майдел.

Според Сачева освен да се помогне на българите да намерят работа по време на коронакризата, е имало и успешна кампания за преквалификация.

Направените инвестиции от началото на кризата до края на април тази година са почти 6 млрд. лв., докладва още бившата министърка.

Голяма част от средствата са били насочени към секторите туризъм, рестораньорство, хотелиерство и транспорт. Сачева потвърди и за успеха на мярката 80/20 за бизнеса.

„Смятам, че мерките трябва да продължат до края на годината“, обобщи Сачева. Тя каза, че смята за притеснително изказването на служебния министър на икономиката Кирил Петков, че след като бизнесът е отворен, няма нужда от мерки. По думите на Сачева бизнесът наистина не трябва да е силно зависим от държавата, но има сектори, които още дълго ще се възстановяват от кризата и някои мерки трябва да продължат.