Депутатите приеха оставката на председателката на ЦИК

0
17
Проф. Стефка Стоева

Стефка Стоева посочила лични причини

Парламентът прие оставката на председателката на ЦИК Стефка Стоева, която тя подаде на 27 август 2020 г. като посочи лични причини като мотив.

Преди дни Стоева възрази срещу предложението на ГЕРБ за поправки в Изборния кодекс, според които организацията на машинното гласуване се прехвърля на ЦИК.

По време на дебатите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ предложи заместник-председател на ЦИК от управляващата коалиция трябва да поеме ръководството на комисията, за да е ясна отговорността на управляващите.

„Ще подкрепим предложения проект за решение, но има и един друг важен въпрос, а именно до избирането на новия председател на ЦИК какво се случва и кой е председателя? Според нас от ДПС заместващ председателя на ЦИК трябва да е заместник-председател от управляващата коалиция, за да е ясна отговорността на управляващите за честни, свободни и демократични избори, независимо кога са те“, посочи той.

Стоева оглави ЦИК след като бе избрана на 20 март 2020 г. от Народното събрание. Тя бе предложение на ГЕРБ за ръководство на Комисията.