Десислава Танева: Предлагането на местни храни във веригите не спира достъпа на европейските

0
15
министър
Десислава Танева

По никакъв начин не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти на продукти, внесени от други държави, се казва в позиция на министерството

Постановлението, с което търговските вериги бяха задължени да предлагат български регионални храни, е мярка, която не засяга свободното движение на стоки, произведени в други държави. То не предвижда забрана и ограничения за предлагане на продукция от държави – членки на ЕС, и трети страни. Това се казва в позиция на земеделския министър Десислава Танева, след като по-рано се разбра, че България е пред започването на наказателна процедура от Брюксел заради това.

По никакъв начин не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти на продукти, внесени от други държави, и продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти в страната, се казва в позицията.

Танева обяснява, че въпросното постановление цели да гарантира улеснен достъп на потребителите до продукцията на регионални (местни) производители и че действията на Министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители за запазване на поминъка им предвид ограниченията, въведени заради коронавируса.

В позицията на министерството се казва, че то ще изпрати в срок обосновано становище до Европейската комисия за приетото постановление.