Фермерите ще получат 1 млрд. лв. до края на годината

0
159
Бойко Борисов на изложението в Сливен Снимка: Фокус

Разбрали сме се с Горанов и Танева да направим всички плащания до Коледа, каза премиерът на изложение по животновъдство в Сливен

С министрите Владислав Горанов и Десислава Танева сме се разбрали около Коледа да направим всички плащания. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти на „Национално животновъдно изложение Сливен 2019“, съобщи радио „Фокус“. По думите му идеята е хората да се доволни.

Българските земеделци и животновъди ще получат близо 1 млрд. лв. средства до края на годината, заяви министърът на земеделието Десислава Танева. Тя посочи, че на „Национално животновъдно изложение Сливен 2019“ е запознала животновъдите с графика.

„От 18 октомври до 20 декември близо 1 млрд. лв. ще получат българските земеделски производители и животновъди. Започваме на 18 октомври с националната преходна помощ – 55 % от ставката на говеда, на овце и кози без селекционен контрол. Продължаваме с изплащането на държавната помощ за пчели за зимните пръскания. Продължаваме на 1 декември с обвързаната подкрепа за всички категории животни, всички схеми, на 100 % окончателни плащания“, каза Танева. Тя поясни, че след 8 декември следва седмицата на най-голямото плащане.

Министърът обърна внимание, че за първи път за първа година ще бъде платена до 20 декември и мярка 13.1 „Необлагодетелствани райони 1 и 2“. „Всички необходими дейности по отношение на проверки, на подготовка на допустими условия са в график, за да станат възможни тези плащания“, допълни още министърът. Танева увери, че очакваните средства към земеделската общност ще стигнат 1 млрд. лв. „Обявили сме индикативния график за приемите на Фонд „Земеделие“ следващата година. той е на сайта. Всеки може да се запознае“, каза тя.

Тук са изложени над 600 животни, най-доброто, което България има в животновъдството“, посочи министърът на земеделието за изложението.