Димитров: Питейната вода от язовирите не минава през ВЕЦ-ове, пестим всяка капка

0
7
Емил Димитров

До края на мандата има достатъчно вода за питейно-битови нужди, твърди екоминистърът

Информацията, че водата от язовирите за питейни нужди минавала през ВЕЦ-ове, за да се произвежда електроенергия, не е вярна, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров на брифинг относно състоянието на язовирите и осигуряването на вода за нуждите на населението, земеделието и енергетиката.

По същия начин не е истина, че водата я пускаме в реката самоцелно, за да няма в язовирите. Пестим всяка капка, както се казва, и се стремим по всякакъв начин да бъдем полезни, заяви още министърът.

Ако и тази година не вали, догодина ще пазим водата за гражданите, не за земеделците, категоричен е екоминистърът.

Аз казах на министър-председателя, че до края на мандата има достатъчно вода за питейно-битови нужди. Но идеята е, който и да дойде през следващия мандат, да не оставяме гражданите без вода, каза Димитров.

За този сезон водата за напояване за земеделските производители ще бъде осигурена, заяви министърът на земеделието и горите Десислава Танева. Тя отбеляза, че подобни на днешните нива на язовирите за напояване е имало и през 2017 г.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров отбеляза, че от всичките осем проблемни язовира при поемането на поста му е останал само един – „Ястребино“. Той напомни, че МОСВ отговаря за 52 комплексни и значими язовира.