Решено: Съветът на ЕС прие България и Румъния в Шенген

0
180
Постът на Урсула фон дер Лайен.

Контролът по въздушните и морските вътрешни граници ще бъде премахнат през март 2024 г., а решението за премахване на наземния контрол ще бъде взето по-късно

Шенген се разраства, Съветът на ЕС реши да разшири Шенгенското пространство с присъединяване на България и Румъния. Това съобщи официалната страница на испанското председателство в „Екс“, цитирана от Евронюз-България.

Контролът по въздушните и морските вътрешни граници ще бъде премахнат през март 2024 г., а решението за премахване на наземния контрол ще бъде взето по-късно, уточняват от испанското председателство.

Новината бе коментирана и от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Поздравления за Румъния и България във връзка с разширяването на обхвата на Шенге за пътниците в морския и въздушния транспорт, написа той.

Дългоочаквана стъпка за румънските и българските граждани, за да се радват на по-лесна свобода на придвижване, като предстои перспектива и за сухопътния транспорт, добави Мишел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че „днес е ден на голяма гордост за България и Румъния“.

Решението за премахване на проверките по вътрешните въздушни и морски граници с България и Румъния е голяма стъпка напред за тях и за Шенгенското пространство, написа тя. Според нея, и двете страни са работили усилено за това, заслужават го и ще направят Шенген още по-силен.