РЗИ: Водата в Перник е с добри показатели

0
9
Снимка: Pixabay

Влошаването на качеството на водата при крайния потребител често може да се дължи на остаряла сградна ВиК инсталация, казват от инспекцията

Резултатите от последните проби от водата в Перник са с добри показатели, съобщиха от местната здравна инспекция, предаде БНР. Отстранено е и констатираното след ремонт на водопроводната мрежа вторично замърсяване на водата в жилище в блок №3 на ул. „Бучински път”. Причината за него според ВиК се оказал монтиран филтър на чешма в апартамент в жилищната сграда.

Отклоненията са констатирани при пробонабирането вътре в сградата. Пробите на водата от общия водомер след направената в началото на месеца подмяна на част от външния водопровод са отговаряли на изискванията.

В тази връзка от РЗИ-Перник уведомяват населението, че влошаването на качеството на водата при крайния потребител често може да се дължи на остаряла сградна ВиК инсталация.

При режим на водата или след аварии от домашните уреди като перални, съдомиялни, бойлери, включени към вътрешната ВиК мрежа, е възможно обратно засмукване на водата.

При неправилен монтаж и липса на възвратен клапан тоалетното казанче също може да бъде потенциален източник на замърсяване. Такъв може да се окажат и старите или с неясен произход филтри, поставяни на чешмите в домашни условия.