Доц. Ангел Кунчев: Всеки трети заразен с Ковид-19 е под 50 г.

0
27
Доц. Ангел Кунчев

България върви към 2-3 място по заболеваемост в Европа след Швеция и Португалия, казва главният държавен здравен инспектор

Близо 30% от случаите на коронавирус в България вече са на хора под 50 години, съобщи пред БНТ доц. Ангел Кунчев – главен държавен санитарен инспектор.

Наблюдава се по-леко предаване на заразата и смъкване на възрастта на новорегистрираните и тези, които подлежат на лечение. Има тенденция на нарастване на новооткритите случаи на коронавирус и това е резултат от масовото неспазване на мерките, предупреди той.

Доц. Кунчев не изключи вероятността присъствената форма на обучение да увеличи разпространението на заразата. До момента няма тежка кличина картина на ученик, но е възможно младежите да я предадат на възрастните. След разговор с образователния министър Красимир Вълчев той е получил уверение, че се вземат всички противоепидемични мерки. Сред тях: дезинфекция на въздуха и междучасия по различно време.

„Процентът на положителни проби, който намираме, е сравнително еднакъв – между 4 и 6%. Обикновено ползваме седмични данни, защото при дневните има доста вариации и могат да ни заблудят. Очевидно е, че има тенденция на нарастване на новооткритите случаи. Очевидно е за всички, че това е резултат от масовото неспазване на мерките. Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват. В света се потвърди, че колкото и да изглеждат обикновени и познати, за момента са единственото, което имаме, и ако не ги спазваме, следва повишаване на заболеваемостта“, посочи Кунчев.

„Свикнали сме да се сравняваме с ЕС и от гледна точка на Европейския съюз нещата изглеждат зле – България върви към 2–3 трето място по заболеваемост след Швеция и Португалия. Нещата обаче изглеждат различно от страна на България. Навсякъде има значителен ръст, дори в страни като Черна гора, които почти се бяха справили с епидемията. Още по-тежко е в Бразилия, Перу, Индия и САЩ. Не може всичко да се обясни с неспазване на мерките. Вероятно в характеристиките на самия вирус се появяват качества, които му дават възможност да се разпространява по-лесно, казва доц. Кунчев.