Доц. Кунчев: Ваксинираните задължително трябва да се пазят след първата доза

0
21
Доц. Ангел Кунчев

Усещам едно голямо нетърпение по отношение на ваксините, което ме радва, казва главният здравен инспектор

Трябва да се пазят задължително ваксинираните, рискът намалява, но няма доказателства, че след първата доза със сигурност не може да се разболеем.
Това заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб пред бТВ.

Той поясни, че сигурно при инфектиране след имунизация с първа доза няма да е толкова тежко протичането на заболяването, но никъде не се гарантира, че с една доза ще се осигури имунитет.

Кунчев коментира и избора на „Астра Зенека“ за масовата ваксинация у нас, като поясни, че цената е била на последно място при избора на препарата. „Основно се водехме от това, че тя е направена по по-класическа и по-позната технология. Прилича на руската ваксина, аденовирус пренася антигена и реагира организмът“, обясни още главният държавен здравен инспектор.

„Усещам едно голямо нетърпение по отношение на ваксините, което ме радва“, допълни доц. Кунчев.

„Предполагам, че редът ми за ваксинация ще дойде в следващите 1-2 седмици, в момента, в който завършим имунизацията на колеги, които наистина работят на първа линия като сина ми. Дори да не сме завършили изцяло ваксинирането на цялата здравна система, в момента, в който обхванем хората на първа линия, може да започнем вече с хората от първите домове за възрастни хора, където все още не е имало заболявания. Видя се вече, че процесът е напълно нормален и безопасен. Хората се поуспокоиха и повече са желаещите да си сложат ваксина. При учитeлите процентът желаещи да си сложат ваксини е около 40 на сто, но продължава да расте“, каза още той.