Доц. Ангел Кунчев: Най-лошият вариант е наесен да се появи коренно различен щам

0
44
Ангел Кунчев

На първо време маските ще станат задължителни в болниците, ДКЦ-тата, социалните домове, заяви главният здравен инспектор

Много малко вероятно е през лятото да бъдат затваряни заведенията заради разпространението на COVID-19. Това каза за бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той напомни, че на първо време маските ще станат задължителни в болниците, ДКЦ-тата, социалните домове и пред кабинетите на общопрактикуващите лекари.

Това са места, в които се събират болни хора и е по-вероятно да срещнем вируса. В магазините и градския транспорт маски отново ще се изискват на следващ етап, ако се налага. Малко над 2/3 от българите са се срещали с COVID-19, ако съберем преболедувалите, имунизираните и скритата заболеваемост. Но новите варианти имат възможност да заобиколят този имунитет“, каза още Кунчев.

„В страната има налични всички разрешени ваксини срещу вируса. Интересът към тях се завръща. Повечето хора си поставят първа или втора бустерна доза. Най-лошият вариант е наесен да се появи коренно различен щам, но не вярвам това да се случи“, коментира доц. Кунчев.

Той допълни, че се правят опити за създаване на ваксина срещу щама омикрон, но проблемът е, че той непрекъснато мутира.