Доц. Кунчев предлага задължителна ваксина за определени професии

0
45
Доц. Ангел Кунчев

В края на септември изтича срокът на годност на 300-400 хил. ваксини срещу ковид-19, посочи главният здравен инспектор

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложил да има задължителна ваксинация на работещите в определени сфери. Това стана ясно в предаването „Твоят ден” по NOVANEWS.

„За мен някои групи трябва да бъда имунизирани. Това са медицинските работници, както и работещите в социалните заведения”, заяви доц. Кунчев.

Той не смята, че задължителната ваксинация би нарушила граждански права.

„Това, което ще постигнем, е да не позволим заради професионалните си отговорности да заразяваме хора. Отдавна се видя, че в домовете за стари хора например многократно неимунизиран персонал внесе инфекцията и се стигна до епидемични взривове”, коментира Кунчев.

Той обясни още, че в края на септември изтича срокът на годност на 300-400 хиляди ваксини срещу ковид-19.

„На ден правим по 15-20 хил. имунизации, с този темп няма как да ги използваме”, обяви доц. Ангел Кунчев. „Ако те не намерят приложение в други страни, защото постоянно вървят такива разговори, и не стане дотогава удължаването на срока, това ще е първата по-голяма партида, на която ще й изтече срокът”.

Третата доза би била препоръчителна за определени групи. Но все пак доц. Кунчев обясни, че това трябва да се преценява за всеки индивидуално. „Оптимистичната новина е, че има задържане на заболеваемостта не само за България, а и за Европа. За първи път тази седмица падна малко заболеваемостта”, заяви доц. Кунчев.