Доц. Кунчев: Очевидно има втора вълна. Може да има допълнителни мерки, но не като тези от пролетта

0
30
Ангел Кунчев Снимка: МС

Няма да се блокират селища, увери главният здравен инспектор

„Очевидно става въпрос за така очакваната есенна, втора вълна на заразени с коронавирус. Друг е въпросът колко бързо ще се развие тя, колко ще бъде интензивна, така че да не допуснем здравната система да бъде до такава степен натоварена, че да не може да отговаря на търсенето на медицинска помощ, заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

436 са потвърдените нови случаи за изминалото денонощие при направени 5 431 PCR теста. Това е най-високият брой за денонощие от началото на пандемията. 8 души са починали, 131 са излекуваните, в болница остават общо 971 пациенти, като 57 са в интензивни отделения.

При продължително нарастване на инфектираните с коронавирус е възможно да бъдат въведени нови мерки, допълни Кунчев. „Разбира се, някакви допълнителни ограничения, ако продължава този темп на нарастване, трябва да се обсъдят и да бъдат въвеждани, но веднага искам да успокоя, че те в никакъв случай няма да бъдат по модела на пролетта с блокиране на големи селища“, обясни той.