Пикът на грипа отмина

0
57
Д-р Ангел Кунчев Снимка: 24 часа

Но ще има заболявания още 2-3 седмици, казва главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев

„Минахме пиковия период на грипа, но още 2-3 седмици ще има заболявания. Има 7-8 области, които формално излязоха от грипната епидемия. Все още обаче в някои области заболеваемостта достига между 300 и 500 души на 10 000, основно в Северна България“, каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„Отчитахме много високи стойности на заболяемост при децата от 5 до 14 години. Това беше в началото. Сега в края още повече се усложни ситуацията с най-малките деца. Виждаме го и по усложненията. Детските отделения на болниците в засегнатите региони навсякъде са пълни. Очевидно към този щам на вируса – H3N2, възрастните имаме по-голям имунитет“, поясни Кунчев.

Все още процентът на хората, които се ваксинират срещу грип е твърде нисък – 5-10 процента, отчете той. „Постигаме обаче защита на тези, които се ваксинират, дано това да се отрази на нивото на ваксиниране сред обществото“, каза Кунчев.

Относно разпространението на коронавируса главният държавен здравен инспектор заяви, че е много глупаво да променяме отношението си към китайската общност, защото заболяването е ограничено именно от техните мерки, което малко страни могат да въведат в този вид. Входящият граничен контрол хваща около 20-25% от общия брой на заболелите. Никоя страна никога не е готова за епидемия, категоричен беше Ангел Кунчев, като допълни, че страната ни е предприела необходимите мерки срещу коронавируса.