Доц. Мария Стаевска: Ваксината срещу коронавирус не е опасна за хората с алергии

0
99
Мария Стаевска Снимка: Кадър

Тя може да има негативен ефект върху тези, които са имали алергичен шок от различни ваксини преди това

Ваксината срещу коронавирус, която се поставя в момента у нас, няма противопоказания за хората с алергии. Тя може да има негативен ефект върху тези, които са имали алергичен шок от различни ваксини преди това, обясни пред БНТ доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска“.

Всички останали пациенти с астма, сенна хрема, хранителна алергия, с медикаментозна алергия не трябва имат притеснения, уточни тя.

Ваксината на „Пфайзер“ има много малко странични ефекти, а тази на Moderna има 1 на сто странични ефекти, каза Стаевска.

Най-често това е лека болка в мускула, където се поставя ваксината. Проучванията сочат, че 80% от проучваните пациенти съобщават за такава. Другите странични ефекти са леко зачервяване непосредствено до мястото на инжектиране. Тези реакции са характерни и при други ваксини като например противогрипната, уточни доц. Стаевска. Самата тя заяви, че не се е колебала да си постави ваксината на Pfizer.

На въпрос дали може да се отключи алергия, ако се постави ваксината и се взимат лекарства, специалистът отговори, че взаимодействие не може да има, но са възможни кофактори като например физическо усилие, стрес и инфекция, които могат да бъдат агравиращи фактори. По думите й около 30% от населението на Европа има алергии и ако те не се ваксинират, това би компрометирало ваксинационния план на държавите. Алергиите най-вероятно ще се увеличават заради стерилния начин на живот, уточни доц. Стаевска.