Шефът на лекарския съюз: Здравната каса е опасна за българското здравеопазване

0
49
Иван Маджаров Снимка: БЛС

Д-р Иван Маджаров предупреди, че с новото изискване по 20-30 пациенти ще трябва да бъдат презаписвани за следващия ден, а времето за записване при личния лекар може да достигне и 15-30 дни

Явно касата в този си вариант е опасна за българското здравеопазване. Това заяви в ефира на Нова тв шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров във връзка с новите предложения на НЗОК и здравните власти. Причината за позицията му е „червената нишка“ – насочване на пациентите от извънболничната в болничната помощ, спестяване на средства и прехвърляне от едно перо в друго.

Д-р Маджаров посочи, че НЗОК е предлагала ново увеличение на хоспитализациите, то е изтеглено, но вероятно пак ще бъде внесено през бюджета. „Всичко това означава, вместо да облекчим пациента да не влиза в болница, ние казваме, че той трябва да влиза, за да му се свърши тази услуга“, възмути се той.

Медикът обясни и резервите си по предложението прегледът при личните прегледи да бъде увеличен на 15 мин. Според него това само звучи като услуга за пациента. Към лекарите освен 15 мин изискване има и друго – да достигнат 43% вместо 36% от профилактиката, в противен случай ще им плащат по-малко. „Това е и нарушение на критериите за качество, които предлагаме, ако ги нарушите – двойна минимална и тройно по-голяма максимална глоба“, опита да обясни изискванията към личните лекари той. Идеята е докторите да имат повече време за пациент, но да не преглеждат повече от 25 души на ден. „Ако сметнете, се пада по 4 човека на час. Не всички часове отиват за профилактика, един общопрактикуващ лекар с 2000 пациенти, ако няма епидемия, в момента има средно по 60-70 човека на ден. Получаваме невъзможност парите, гласувани от парламента, „да бъдат заработени“, предупреди шефът на БЛС.

Маджаров алармира, че с новото изискване по 20-30 пациенти ще трябва да бъдат презаписвани за следващия ден, а времето за записване може да достигне и 15-30 дни. Според него идеите били „заяждане с лекарите и лекарския съюз, а не сериозно предложение“. Като сериозна тема за дебат той посочи предложенията на една парламентарна група за телемедицина.