Депутатите приеха бюджета на здравната каса за 2022 г.

0
20
Снимка: НС

Опозицията гласува против проекта

Парламентът одобри на първо четене бюджета на НЗОК за тази година. „За“ бяха 129 народни представители, 90 – „против“, нямаше „въздържал се“. Проектът беше подкрепен от „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Против гласуваха ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

В проектобюджета са заложени над 8,3 млрд. лева за здравеопазване през 2022 г. 500 млн. лева са разходите за ваксини, тестове и лекарства за лечение на COVID-19. Над 470 млн. лева ще са парите за лекарите на първа линия, а 100 млн. лева ще са нужни за еднократните помощи от 75 лева за пенсионерите при завършен ваксинационен курс.

„Това не е бюджет на реформата, както се прокламира от страна на управляващата коалиция. Той не създава никакви условия за реформиране на системата”, заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС.

„Не се залагат никакви реформи. Реформи на парче не се правят. Необходимо е да има цялостна концепция”, каза Джевдет Чакъров от ДПС.

В защита – управляващите напомниха, че са само няколко месеца на власт. „Това са възможностите, пред които нашата национална система е изправена”, каза Антон Тонев от „Продължаваме Промяната”.