До 50 лева скок на данъка за колите замърсители в София

0
18
Заседателната зала на СОС

Мярката се предприема за по-чист въздух. Налогът за 47% от автомобилите в столицата остава същият

От Нова година скачат данъците на по-мощните и по-замърсяващите автомобили в София като мярка за борба с мръсния въздух. Това реши Столичният общински съвет на последната за годината сесия.

Засегнати от промените ще бъдат собствениците на автомобили с мощност над 99 конски сили, както и тези без екостандарт или такъв под Евро 5. За колите с мощност от 99 до 147 конски сили увеличението на данъка е с 10%, а за колите над 147 конски сили скокът е с 15%. Отделно на автомобилите без екологична категория, както и тези с Евро 1, 2, 3, 4 екокоефициентът при формирането на данъка ще бъде увеличен до максималния праг. Така се очаква данъкът на мощните и замърсяващи автомобили да скочи от 20 до 50 лв.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова мотивира предложението за вдигане на данъците като мярка за борба с мръсния въздух. Очакванията й са в общинската хазна да влязат допълнително 18 млн., които ще бъдат насочени към подобряване на градския транспорт и градската среда.

По думите й за колите до 99 конски сили данъците ще останат без промяна, а това са 47% от автомобилите в София. „За колите с по-малка мощност увеличението ще е от 3 до 10 лева на година, а за колите от 100 до 150 конски сили ще е от 7 до 40 лева. Допълнителните 18 млн. ще насочим към градския транспорт, третата линия на метрото, довеждащия транспорт и градското озеленяване“, обеща Йорданка Фандъкова. Тя се съгласи, че вдигането на данъците не е популярна мярка, но подчерта, че целите, които общината си поставя, са очаквани от всички столичани.

Предложението за повишването на данъците бе подкрепено от ГЕРБ и „Патриотите“, а БСП и „Демократична България“ бяха против. Независимият общински съветник Борис Бонев гласува „въздържал се“.