Дронове ще следят за заразени с чума диви свине по границата

0
7
Снимка: iStock/Getty Images

Такава практика имало в Германия. 69 млн. лв. похарчила държавата досега за превенция и унищожаване на огнища на болестта

Нови мерки срещу африканската чума по свинете и по-облекчен режим при регистрацията на личните стопанства, приеха депутатите с поправки в Закона за ветеринарномедицинската дейност на първо четене.

Според земеделския министър Десислава Танева промените в закона ще доведат до по-добра превенция на заболяването. Тя отчете, че държавата е похарчила над 69 млн. лв. за покриване на разходите и дейностите по превенция и унищожаване на огнищата на африканската чума по свинете.

Танева представи пред депутатите и стряскащите последици от болестта по света.

„51 страни са засегнати и минимум над 10 млн. домашни свине. В ЕВропа страните са 12, интензитетът на огнищата все още в цяла Европа има възходящ тренд. У нас са унищожени 36 хил. диви свине, като това представлява около 45% от нашия план, изготвен въз основа на таксация на дивата свиня, която сега се оспорва от доста организации. В тази връзка ловният сезон продължава“, обясни министърът.

Десислава Танева обясни, че в Германия следят с дронове дивите свине в пограничните райони, а такава мярка се обсъждала да се прилага и у нас, за да се установи по-точно броят на животните.

С промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност ще се създадат условия за провеждане на адекватна профилактика на болестите по животните и по-ефективна организация за бързо овладяване на възникнали огнища на заболявания, мотивират се вносителите на закона.

С него се регламентират допълнителни задължения и за кметовете и кметските наместници. Те ще трябва да предприемат мерки за намаляване на риска от възникване и разпространение на заразни болести по животните, а в случаи на възникване на такива да оказват съдействие при прилагането на мерки за тяхното ограничаване и ликвидиране.