Държавата отпуска помощи на родители с деца под карантина

0
15
Зорница Русинова

Изискването е доходът на член от семейството да е до 610 лв.

“За нас беше много важно да се опитаме да обхванем абсолютно всички възможно хипотези, свързани с родителите на карантинираните деца. Това, разбира се, е много трудно. В случаите, в които болничен не се полага, разглеждаме вариант, при който работодателят да даде възможност за дистанционна работа на родителя”. Това заяви пред NOVA зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Ако дистанционната работа не е възможна и всички други варианти са изчерпани, държавата може да отпусне месечна помощ, обясни Русинова.

„В случаите на едно дете тя е 600 лв., а ако децата са две, сумата става 915 лв. и се отпуска пропорционално спрямо дните, в които детето трябва да е вкъщи. Към този момент има около 70 такива случая в страната. Изискването за тази помощ е 610 лв. праг на доход на член от семейството”, добави зам.-министърът.

Тя изясни, че родителите на всички деца, които са в детска градина, имат право на болничен.

Русинова заяви, че 25 хиляди деца вече използват и традиционната помощ за първи клас. От тази учебна година за първи път има и помощ за учениците от 8 клас, като тя се ползва от над 18 хиляди семейства.

Зам.-министърът обясни, че идеята за създаване на детски кътове на работните места е добра. „Опитваме се освен всичко планирано, да продължим и линията си в подкрепа на работещите родители. Когато и двамата работят различни професии в различно работно време, много удобно би било да има такива кътове. За тази идея сме отделили 15 млн. лева”, казва Русинова.