Деница Сачева: Имаме над 200 страници мерки за стабилизиране на държавата

0
114
Снимка: ГЕРБ

Ясно сме разписали и показателите, и параметрите – 240 млрд. БВП в рамките на 4 години, 1500 лв. минимална заплата, 3000 лв. средна, каза кандидат-депутатката на ГЕРБ

ГЕРБ-СДС има мащабна програма от над 200 страници, в която детайлно са разписани мерки срещу инфлацията, законодателни инициативи, проекти и програми по сектори за икономическото развитие на страната. Това каза водачът на листата на ГЕРБ-СДС за област Добрич Деница Сачева при представянето на приоритетите на партията.

„Наш основен приоритет е икономическият растеж, като целта ни е през следващите 4 г. да се работи за ръст на БВП до 240 млрд. лв. В подобни параметри минимална заплата може да е 1500 лв., а средната около 3000 лв. Ще работим за следна пенсия от 1200 лв. За нас е изключително важно да запазим финансовата стабилност в държавата, без да се повишават данъци, което е сериозно предизвикателство след лошата финансова политика, която беше водена през последните години“, каза още Деница Сачева. Сред приоритетите на ГЕРБ-СДС са и конкретни мерки за овладяване на инфлацията, както и решително противопоставяне на спекулата.

„Всички инфраструктурни проекти в страната са спрели, всички капиталови разходи. От 2 години няма реализация на европейски проекти и програми и за първи път България дава повече пари в рамките на членството си в ЕС, отколкото получава“, каза още водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Добрич.

Ще се работи и за по-бързото приемане на България в Шенген и Еврозоната. Приоритет е и стартирането на Националния план за възстановяване и устойчивост и останалите европейски програми, които не се реализират, каза още Сачева.

Освен това е важно да се реализират и големите стратегически обекти и да се възстанови работата по магистрала „Хемус“. Сред стратегическите цели е и ефективна правосъдна реформа.

От ГЕРБ-СДС ще работят и за продължаване на политиката за повишаване на учителските заплати, като се достигне до 125% от средните доходи за страната в средното образование. А в университетите заплатите да са поне 150% от средните в страната. Ще се търсят възможности за увеличение на възнагражденията на здравните и социалните работници, като се направи и стратегия за по-добри условия за кариерно развитие. „Предлагаме и програма за младите, които да започнат своята първа работа“, каза още Сачева. И обясни, че в момента има около 180 000 млади хора, които нито работят, нито учат.

Земеделието също ще бъде сред основните приоритети на ГЕРБ-СДС. „Имаме изцяло преработена програма, която поставя стимулирането на родното производство във фокуса на бъдещите политики“, каза още Сачева. Сред мерките са подпомагане на къси вериги за доставка и и месни пазари, стимулиране на директни продажби и онлайн търговия на мляко и млечни продукти месо, подове и зеленчуци, биологично производство, мед.

Нормализиране на пазарната среда за търговия със земеделски суровини в Източна Европа, чрез осигуряване на сигурни транспортни коридори към трети страни за произведената селскостопанска продукция в Украйна.

„Акцент ще има и върху работната сила в земеделието. Поели сме ангажимент за законодателни промени, които да осигурят възможност за наемането на сезонни работници, както и за платени ученически и студентски стажове за временна заетост в земеделието“, каза още Сачева.

Според нея вотът на хората през последните две години показва, че искат коалиционно управление на страната. Затова е важно този път да се чуе гласа на избирателите, категорична бе тя.

Заявката ни е за първо място по резултат на изборите на 2 април, като това не е самоцел, а защото искаме мандат, за да съставим правителство и да се сложи край на политическата криза в страната, каза Деница Сачева.

В Добрич също работим за първото място по изборен резултат, както и за най-много народни представители в НС, добави тя.