Държавата плаща религиозна екскурзия на Десислава Радева във Франция и Испания

0
167
Десислава Радева

Взела и приятелка, ще ги охранява гард от НСО

Десислава Радева, съпругата на българския президент, е тръгнала да извърви Пътя Камино, съобщава Епицентър. бг.

Докато държавният глава е на поклонническо посещение в Атон и чете символ Верую на литургия в манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф” в Света гора, негова съпруга се е отправила към другия край на Европа – също на поклоннически воаяж.

Макар и религиозен, туризмът на Радева е за сметка на данъкоплатците, тъй като с нея е гард от НСО, а цялото пътуване се плаща от държавата. Заедно с Деси е и нейна близка, съобщиха за Епицентър. бг източници от президентството.

От НСО не потвърдиха, но и не отрекоха информацията с мотива, че „нямат право да обсъждат темата, ако касае охраняемо лице“. „Дори и да имам такава информация, нямам право да я разпространявам“, заяви говорителят на службата с категоричната обосновка, че „това е държавна тайна“ и „не е негова работа да знае къде е съпругата на президента“.

По закон съпругата на президента не е сред охраняваните от НСО лица и не ползва държавна охрана, освен ако няма специално разпореждане при наличиие на „конкретна застрашеност“.

До Франция, където е началната спирка на поклонниците, поели към Ел Камино де Сантяго де Компостела, българската група е пътувала с държавен автомобил и шофьор от НСО. Според източници от граничните служби, Радева е тръгнала на 1 юни от София, групата е преспала в Италия и в момента са във Франция.

Както е известно Ел Камино де Сантяго де Компостела е мрежа от поклоннически пътища към олтара на апостол Яков Зеведеев в катедралата „Свети Яков“ в град Сантяго де Компостела, Галисия, Испания, където според традицията са погребани останките на светеца.

Мнозина следват пътищата като форма на духовна пътека или бягство от ежедневието в търсене на душевно израстване. Път за душата – така наричат пътя Камино.

Най-популярният маршрут на Ел Камино започва във Франция, изкачва Пиренеите и върви от изток на запад по тях през цяла Северна Испания, докато стигне до изящната и прочута катедрала „Сантяго де Компостела“, където се твърди, че са погребани останките на свети Яков Зеведеев.

Бягство от ежедневието или търсене на душевен мир

Какво е накарало Радева да предприеме този религиозен поход, едва ли ще разберем. Изпитание, духовно израстване, приятелства с хора от цял свят – това търсят поклонниците, отправили се към олтара на апостол Яков в катедралата в Сантяго де Компостела.

Въпросът е, че душевните търсения, пътища за спасение или каквото и да е на Десислава Радева ще бъдат платени от държавния бюджет – нещо, което никоя друга съпруга на държавен глава досега не си е позволила.

Поклонниците могат да изберат как да извървят този път – пеша или на колело.

Колкото и трениран, свикнал на ходене и в добра форма да е човек, едва ли може да си представи какво го очаква по Камино, особено ако реши да избере някой от по-дългите маршрути. Защото едно е да изминеш 20-30 км за един ден, а съвсем друго – всеки ден в продължение на седмици.

Френският маршрут започва във френското градче Сен-Жан-Пиед-де-Порт, близо до Биариц, в Пиринеите, пресича планината и навлиза в Испания.
Дълъг е 800 км и средно се ходи за около 5 седмици – по около 20-25 км на ден. Той не е най-старият, но е най-масовият, вероятно и защото е възпят във филми като „Пътят“ с Мартин Шийн и от „The Pilgrimage“ на Паулу Коелю.

Той е и доста живописен, минава през поредица исторически обекти, манастири, след Пиринеите следват селцата на Навара, после лозята на Ла Риоха и платото на Кастилия. Тук е и мястото за нови приятелства, тъй като е пълно с хора, с които човек може да върви седмици наред.

Другата изключително трудна част е планирането на нощувките.
Но за викопоставени поклонници като съпруга на държавен глава нощувките и дори превозът на багажа са осигурени, както и карти на маршрутите.

Съпругата на българския президент ще трябва да спи в обща спалня

Част от Камино и идеята за поклонническия път са и albergue – албергети или хостели за пилигрими. Те са по целите маршрути, обикновено директно до пътя, а в по-големите градове има табели, които водят към тях. Там предлагат легло в обща спалня, при това обикновено са легла на два етажа и общи тоалетна и баня. Но имат и кухня, често и пералня.

В натоварен сезон обаче – например лятото, може да се препълнени и да няма места. Повечето освен това позволяват само една нощувка, освен ако не се чувстваш зле и наистина имаш нужда от повече почивка.

Има и частни хостели по пътя, те са малко по-скъпи, но по-гъвкави. Естествено, има и всевъзможни по-скъпи опции. Така че и тук изборът не е лесен – албергетите са почти задължителни, за да усетиш Камино, но не всеки може да изкара седмици в общи спални и бани, и то когато и без това е на ръба – физически и психически.

Багажът и нощувките зависят от бюджета.

Целият Френски маршрут през агенция – нощувки в хотели и превоз на багаж, е между 10-12 хиляди лв., при това без самолетни билети и транспорт до началната точка.

Тези, които извървят поне 100 км от пътя и искат сертификат, трябва да си купят поклоннически паспорт от началната точка и да го подпечатват с марки по пътя – от местата, откъдето са минали.