Шефът на агенцията по инвестиции Стамен Янев е ощетил държавата с огромни средства и терен, твърди сигнал до медиите

0
446
Стамен Янев Снимка: БНР

Вместо да търси неустойки по договор с гръцка фирма, издал удостоверение за изпълнен инвестиционен проект през 2019 г., а първата копка на обекта била през април тази година

Шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, заобикаляйки закона, е ощетил с огромни средства държавата от неустойки по договор с гръцка компания и терен, който тя трябвало да върне, се твърди в писмо на гражданин до медиите. То е адресирано и до президента Радев, премиера Янев, прокуратурата, МВР, ДАНС, НАП и др.

В края на 2016 г. на компанията „Лулис Мел – България“ ЕАД е бил издаден сертификат за инвестиции клас А за изграждане на мелница за брашно в икономическа зона София-Божурище. Такъв сертификат дава право на компанията да изгради определен свой проект, като ползва много привилегии от държавата, като например да получава държавна земя на преференциални условия, без търг или конкурс, да получава финансиране от държавата и други такива, се казва в писмото.

Въпреки че сертификатът е издаден още през 2016 г., по неясни причини, видно от снимков материал, направен миналата седмица на терена, както и видно от статия, качена на интернет страницата на Национална Компания индустриални зони, първата копка е направена едва през април тази година.

След като обектът не е приключен до три години от издаването на сертификата е трябвало договорът да се прекрати, а компанията да върне дадената й земя, както и да заплати неустойка в неколкократен размер на цената на земята. Това обаче не се е случило, а напротив – Агенцията за инвестициите през май 2019 г. е издала на „Лулис Мел – Бълария“ ЕАД удостоверение за изпълнен инвестиционен проект. Как през 2019 г. е издадено удостоверение за изпълнение на проекта, при положение че първата копка на обекта е направена през 2021 г., пита гражданинът в писмото.

В придружителното писмо към удостоверението за изпълнен проект г-н Стамен Янев като изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции е посочил, че „Лулис Мел – България“ ЕАД е закупило фалирала мелница за брашно в Генерал Тошево, като по този начин компанията била надхвърлила минималния инвестиционен праг от 10 милиона лева по издадения сертификат за инвестиции клас А. Това било така, защото мелницата в Генерал Тошево и тази в Божурище щели да бъдат единен технологичен процес на производство и реализация на продукция.

Публично известно е, обаче и би следвало да е известно и на г-н Янев, че сертификатите за инвестиции се издават за конкретен проект, за конкретен размер на инвестицията, която трябва да се извърши в срок до 3 години от издаването на сертификата. В случая не е изпълнено нито едното от трите условия, се сочи в писмото.

Като е издал удостоверението за изпълнение на инвестицията, г-н Янев е допуснал да се заобиколи законът, като напълно незаконно се удължи срокът за изпълнение на инвестицията и така е ощетил държавата с огромни средства от неустойки по договора с „Лулис Мел – България“ ЕАД и терена, който е трябвало да се върне обратно на държавата, се твърди в сигнала.