Сачева ще прави промени в социалния кодекс, свързани с втората пенсия

0
38
Деница Сачева Снимка: Дневник

Трябва да бъдат внесени в парламента до 31 декември

Парламентът възложи на социалния министър да изготви промени в Кодекса за социално осигуряване /КСО/. Това стана по предложение на ГЕРБ след разисквания и спорове за пенсиите. „За“ гласуваха 103 народни представители, 0 „против“ и 49 „въздържали се“.

Измененията в КСО трябва да регламентират фазата на изплащане на втората пенсия на родените след 1960 г. Депутатите поставиха срок до 31 декември 2020 г. законопроектът да бъде внесен в Народното събрание.

В бюжета на ДОО за 2021 г. е предложено и решение на група въпроси, свързани с подобряване адекватността на пенсите не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план, каза министър Сачева по време на дебата.

“Вече беше казано от трибуната това, че краткосрочната визия за подобряване на адекватността на пенсионната система може да бъде видяна в проекта на закон за ДОО. Няма да се спирам за всичко, което този закон съдържа, както по отношение на повишаване на размера на минималната пенсия, на максималната пенсия, на 50-те лв. добавки, на факта, че средната пенсия през 2021 г. ще достигне 488.97 лв. и това е номинално нарастване с 18.6 %”, каза още министър Деница Сачева.