Държавата ще даде на артистите по три минимални заплати

0
13
банов
Боил Банов

Боил Банов се извини, че е пушил в кабинета си

Ще подкрепим хората на изкуството и културата с по три минимални заплати заедно с осигуровките за времето, в което има извънредно положение. Това не е социална помощ. Очакваме след това артистите да се погрижат за нашия дух. Това заяви министърът на културата Боил Банов на брифинг в Министерския съвет.

Спрели сме се на формата „работна заплата“, подчерта той и добави, че благодари на премиера Бойко Борисов и на социалния министър Деница Сачева.

„Това е грижа в една тежка ситуация.Трябва да издържим и да дадем основа за развитие. Надявам се и Христо Мутафчиев да е доволен и да не ми звъни по 10 пъти на ден“, каза още той.

„Разработваме механизми и за след извънредното положение“, категоричен бе още той. „2200 са свободните артисти в страната по данни на НАП. Около 1200 души от тях ще се възползват от мярката за по 1500 лв. безлихвен кредит с гратисен период за 5 години. Тази мярка е много силна. Хората, които получават до 1000 лева на месец, могат да си избират коя от двете мерки да ползват. С прости и ясни критерии ще става кандидатстването и ще е онлайн или по пощата, за да няма струпване. Що се отнася до това откъде ще дойдат парите – то е въпрос на уточняване“, заяви Банов.

Боил Банов се извини на обществото заради това, че е пушил на закрито. „Най-вероятно днес ще ми връчат акта, а аз ще видя какви са законовите срокове, за да го платя, защото знаете – няма заплати“, каза културният министър.