Държавата ще преговаря с 5 компании за изграждането на АЕЦ „Белене”

0
19
БСП
Теменужка Петкова

Страната ни ще има блокираща квота в проекта, съобщи министър Теменужка Петкова

Българското правителство ще преговаря с пет компании за проекта за втора атомна централа в страната. „На база на всички подадени заявления сформираната от енергийното министерство комисия е направила анализ и в кратката листа са мключени компании, с които ще водим преговори за реализация на проекта АЕЦ „Белене”, съобщи на депутатите от енергийната комисия министър Теменужка Петкова.

В списъка попадат Росатом, Си Ен Си от Китай, Корейската хидроатомна корпорация, Фраматом и Дженерал Електрик. Тя поясни, че последните две компании са включени в кратката листа и с тях ще се водят преговори, защото те предлагат да участват в проекта с финансиране за производство на оборудване за бъдещата централа.

„Това на практика ще даде възможност да се диверсифицира проекта, тъй като процедурата е максимално отворена. Всяка една от тези компании може да влезе в разговори с някоя от другите в кратката листа, която вече е определена. Освен това тези 4 заявления за придобиване на миноритарен дял в проекта ще бъдат предоставени на потенциалните стратегически инвеститори, за да могат те да влязат в преговори и да финализират целия модел на проекта”, коментира министър Петкова.

Тя изтъкна, че страната ни ще запази блокираща квота в проекта, защото централата ще се изгражда на наша територия и страната ни ще носи енергиен риск. Министър Петкова не се ангажира на този етап с конкретен процент, но се надява тази блокираща квота да е около 30-34%.