Борисов: Отношенията ни с Русия са точни и прагматични

0
30
Бойко Борисов и Денис Мантуров Снимка: МС

Няма напрежение, увери премиерът

„Както виждате, не си влошихме отношенията с Русия, защото няма за какво“, каза премиерът Бойко Борисов  в присъствието на руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, който е у нас за 17-о заседание на Българско-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че напрежение в отношенията ни с Русия след „шпионския скандал“ няма, а връзките между двете страни са изключително делови.

Руската страна също има участие в проекта за газопровод „Балкански поток“ – разширение от границата ни с Турция до тази със Сърбия, за който изпълнител е държавната компания на Саудитска Арабия. „Тръбите са руски, но не съм ги купувал аз, нито съм давал на колегите да се месят“, разясни Борисов пред журналисти в Министерския съвет. По думите му това си е работа на саудитската страна.

Руската страна участва в проекта с промишлената си продукция, посочи Мантуров и допълни, че името „Балкански поток“ се харесва на страната му.

Премиерът каза, че в момента отношенията ни с Русия са изключително прагматични, точни и коректни и във взаимна изгода. Той посочи, че има силен интерес към проекта АЕЦ „Белене“ от различни страни, включително Русия, и той може да стане много добър проект.

„Разгледахме и въпроса за лицензите на оръжейната промишленост и сме възложили на Томислав Дончев и тяхна група да се срещнат и да намерим компромис, така че нашите оръжейни заводи да не загубят работа“, изтъкна Борисов.

„Връзките между България и Русия се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения между двата народа“, е заявил премиерът на срещата с Матуров. Той напомнил, че през юли тази година бе отбелязана 140-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Премиерът изтъкнал, че нашата страна желае да продължи сътрудничеството с Русия по приоритетните за България въпроси в сферата на икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката, културата и социалната политика.

„Отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване на нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста и надеждна електроенергия на достъпни цени. АЕЦ “Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона“, допълни Борисов.