Д-р Кунчев: Коронавирусът ще се укроти рано или късно, но никой не може да каже кога точно ще се случи

0
70
Д-р Ангел Кунчев Снимка: 24 часа
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Ако в цялата страна се случи това, което се случи във Видин, би било трагедия, отбеляза главният здравен инспектор

Ще има самоограничаване на инфекцията рано или късно, но никой не може да каже кога точно ще се случи. Това коментира пред NOVA главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му самоограничаването в даден момент е типично за подобен вид инфекции. А компенсирането на личната безотговорност с предприемането на мерки за цялото общество, според него, не е правилно.

„Не ми харесва, че много хора възприеха облекчаването на мерките като край на ситуацията. Определено не е край. В България имаме привилегията да видим различните картинки. Ако в цялата страна се случи това, което се случи във Видин, би било трагедия. Няма да е италианският вариант, нито нюйоркският, но ще бъде много тежко“, каза още Кунчев.

ГЕРБ/СДС

Специалистът допусна, че ситуацията във Видин може да се повтори в други райони в страната и да се налагат строги мерки и ограничения.

„В края на краищата ние ще ограничим инфекцията, но това ще стане по-бавно и с по-много жертви“, обясни главният държавен здравен инспектор.

„Това, което правим, се отразява на бройката на заболелите след 1 седмица. Ако позволим на по 20-30-50 души да се събират по заведения, това неминуемо ще доведе до пламване на нови огнище и налагане на нови рестрикции“, предупреди Кунчев.