Европейската комисия договори 300 млн. дози от ваксината на „Пфайзър“

0
20
Снимка: Pixabay

Брюксел е подписал сделки и с други трима производители

BioNTech и Pfizer потвърдиха в сряда, че има сделка с Европейската комисия за закупуване на до 300 милиона дози от тяхната коронавирусна ваксина, съобщи „Политико”.

„Като компания, основана в сърцето на Европа, ние с нетърпение очакваме да снабдим милиони хора след одобрение от регулаторите“, пише в изявление съоснователят на BioNTech Угур Шахин

Комисията се съгласи да закупи 200 милиона дози от ваксината, с възможност за закупуване на допълнителни 100 милиона, според съобщение за пресата на компанията .

Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла заяви, че това е „най-голямата първоначална поръчка на дози ваксини до момента“ за компаниите.

Ваксината ще се произвежда както в белгийските производствени обекти на Pfizer, така и в немските BioNTech. Компанията се надява да произведе 1,3 милиарда дози през 2021 година.

Компаниите обявиха, че в понеделник е установено, че тяхната ваксина е 90 процента ефективна и може да представи данни на Европейската агенция по лекарствата още през следващата седмица.

Някои бяха обезпокоени след новината, че ЕС все още не е готова с договора си за ваксините, докато САЩ и Обединеното кралство вече са го направили.

В понеделник комисията бързо подчерта, че сделката ще бъде завършена скоро. Комисията завърши „проучвателни разговори“ с BioNTech и Pfizer още през септември. Брюксел е приключил подобни разговори с двама други производители на ваксини и е подписал сделки с трима други, включително друг фаворит – AstraZeneca.