Правната комисия обсъжда поправките „Дебора“ в НК

0
22
Заседанието на правната комисия Снимка: кадър

Предвижда се да бъдат завишени наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда

Депутатите от правната комисия обсъждат предлаганите промени в Наказателния кодекс след протестите в цялата страна и обществения натиск заради случая с нарязаната Дебора в Стара Загора. Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха два общи законопроекта. Предвижда се да бъдат завишени наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда.

В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. При лека телесна повреда се предлага да отпадне пробацията, а глобата да бъде завишена от 500 до 1000 лева. Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в Закона за защита от домашно насилие.

Нито една законодателна мярка не е достатъчна сама по себе си, за да се преустанови насилието. Нужни са комплекс от мерки. Чака ни още много законодателна работа, за да може законите ни да отговорят на съвременните обществени отношения, каза Надежда Йорданова.

Друго предложение е да има долен праг от три месеца при тези наказания. То бе представено от Цвета Рангелова от „Възраждане“.

Министърът на правосъдието Атанас Славов отбеляза, че според него институциите в известна степен са закъснели със своята реакция, но генерираната обществена реакция е фактор за генериране на промяна.

Омбудсманът Диана Ковачева предлага да има нов състав на престъпления за изтезание и нечовешко отношение.

Хамид Хамид от ДПС каза, че те са се събрали да гледат промени в законодателството с ясното съзнание, че грешката не е в закона, а в прилагането му.

„Тук не е само случаят „Дебора“. През последните дни станаха много тежки случаи. Трябва да направим така, че съдът да прилага правилно закона”, уточни той. Хамид назова поименно съдията докладчик по делото за ареста на обвинение за насилието над момичето от Окръжния съд в Стара Загора Татяна Гьонева и я обвини, че не е направила правилна квалификация. Според него НС трябва да увеличава наказанията и да налага контрол върху съдийското съсловие, за да не се позволяват своеволия.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС каза, че проблемът идва от квалификацията на съда, който квалифицира деянията като лека телесна повреда вместо средна телесна повреда. „Грешката, която се получава в правоприлагането, идва от една тълкувателна практика от постановление от 1979 г.”, каза тя и уточни, че тази практика се ползва от съдиите и до ден-днешен. Тя предложи да разгледат това постановление на Пленума на Върховния съд.

Гроздан Караджов от ИТН пък напомни, че парламентарната му група е внесла законопроект за промени още през месец април, но тогава техните предложения са били отхвърлени.

Десислава Атанасова възрази на думите на Гроздан Караджов, като не се съгласи, че дебатът трябва да е политически, а не експертен.

„Убедена съм, че в една такава ситуация, ужасно нелепа, като работим експертно, ще намерим баланс и възможност за решаване на подобни промени със законодателни механизми.

Заседанието продължава.