„Екзакта“: ГЕРБ води с 8.5% на БСП

0
108
Графика: Екзакта

Ще гласуват 2.6-2.8 милиона души

В парламента реално могат да влязат 6, 7 или 8 партии, коментират от „Екзакта рисърч груп“ на базата на свое национално изследване, проведено в периода 23-29 март 2021 г. сред 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда, в 92 населени места. Проучването е независимо от външно финансиране и е проведено със собствени средства.

Според данните ГЕРБ-СДС биха получили 28.5 на сто сред твърдо решилите да гласуват към 29 март, „БСП за България“ – 20 процента, „Има такъв народ“ – 13 на сто, ДПС – 12.4 на сто. „Демократична България“ – 6.7 на сто, ВМРО – 4.3 на сто, „Изправи се! Мутри вън!“ /ИМВ/ – 4.3 процента.

Финалната фаза на кампанията ще е решаваща за представянето на ВМРО и ИМВ, възможно е още една партия да атакува четирипроцентната бариера в края на кампанията, посочват анализаторите. Те отбелязват, че броят на формациите, които ще бъдат представени в българския парламент зависи до голяма степен от избирателната активност, но главно от твърдостта на електоратите на по-малките формации.

ПК „Воля-НФСБ“ е новосформирана коалиция, макар и с добре познати лидери. В рамките на кампанията регистрираме покачване на подкрепата към тази формация. Ако подобна тенденция се запази до деня на вота, коалицията има шансове за добро представяне, коментират от „Екзакта“.

Според тях изненада може да поднесат и „Републиканци за България“, които чрез интензивна кампания увеличават разпознаваемостта и подкрепата си. Точното измерване по социологически път на техния електорат е затруднено поради регионална специфика и заради хипотезата за скрит вот, уточняват социолозите.

„Възраждане“, АБВ, КОД и „Атака“ получават в изследването дялове от порядъка на около и малко над един процент.

Анализаторите отбелязват, че е коректно мандати да се изчисляват, след като има яснота по това колко партии влизат в 45-ия състав на българския парламент.
Данните на „Екзакта“ от началото на март до момента показват, че интензивното разпространение на COVID-19 у нас е фактор, който може да повлияе за намаляване на електоралната активност сред хората, които изпитват притеснения за здравето си. Това води до допускането, че ще гласуват под 3 млн. избиратели, най-вероятно между 2 600 000 и 2 800 000 души.

Очевидно на тези избори ще регистрираме някакво съотнасяне между страховите нагласи, породени от COVID-19, протестните нагласи, поддържани от лятото на 2020 г. насам, и нагласите в подкрепата за статуквото, коментират анализаторите и допълват, че COVID-19 е фактор в изборната надпревара, който ще остави в пасивна позиция немалко хора с иначе разнообразни политически симпатии и активна гражданска позиция.

В настоящото изследване се регистрира дял на твърдо решилите да гласуват, който е близък до 45 на сто. До деня на вота „Екзакта“ очаква известен ръст на подкрепата за ГЕРБ и за ИТН и задържане на електоралните дялове на БСП и ДБ.

„Екзакта Рисърч Груп“ провежда своите национални проучвания на територията на България, поради което данните ни не включват вота извън страната, уточняват от агенцията.