„Екзакта” за резултатите на първия тур: Йорданка Фандъкова води с 10,5 процента на Мая Манолова

0
189
здравко димитров
Здравко Димитров

Здравко Димитров с 8% пред Славчо Атанасов в Пловдив. Изборите ще се решат на първия тур в Стара Загора, Варна, Бургас, Плевен, Сливен, Кюстендил и Монтана според проучването на агенцията

Кметът на София ще бъде избран на балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, като на първия тур преднината на Фандъкова е близо 10 процента, сочи проучване на „Екзакта“.

От самото начало на изборната кампания резултатът на Йорданка Фандъкова се запазва по-висок от този на Мая Манолова. Едва ли има социологическа агенция, която в оставащите дни до вота да отчете как точно ще се отразят протестите срещу избора на нов главен прокурор върху резултатите в столицата. Очакваме избирателната активност за кмет на София да е по-висока от тази през 2015 г. – между 45 и 50%. Това означава да гласуват 480 000-530 000 избиратели в столицата. Изчисленията са на база 1 075 700 избиратели, имащи право на глас към 1.9.2019 г., уточняват от „Екзакта“.

Фандъкова ще влезе на балотажа с първи резултат и несимволична преднина 39,2% от гласовете на I тур в столицата ще са за нея, а 28,7% са за Мая Манолова. Трети е Борислав Игнатов с 11,4%, следван от Ангел Джамбазки със 7,1%. Пети е Волен Сидеров с 4,5%, а шести – Борис Бонев с 3,5%. Тончо Токмакчиев събира 2,4% от вота. “Екзакта Рисърч Груп” коментира единствено първи тур от изборите за кмет на София, тъй като професионалните и етичните стандарти изискват да не съобщаваме данни за балотажа отсега с цел да се избегнат предварителни внушения.

На балотажа за кмет на Пловдив ще участват Здравко Димитров и Славчо Атанасов. Очакваме активност, по-ниска от тази в столицата. Тя може да падне и под тази на вота през 2015 г. (45%). Резултатът на Димитров на I тур ще е по-висок от този на Атанасов, като разликата между тях ще е около 8%. Според “Екзакта Рисърч Груп” няма как да бъдат избегнати балотажите в Русе, Добрич и Ямбол. Очакваме изборите да се решат на първи тур в Стара Загора, Варна, Бургас, Плевен, Сливен, Кюстендил и Монтана.