Екоминистърът: Намираме боклуци из страната, половината са за точно определена посока

0
106
Емил Димитров

Емил Димитров обеща нови правила и указания за всички, които се занимават с преработка на отпадъци

Министърът на екологията Емил Димитров посочи, че при проверки из страната намират отпадъци на най-различни места, като половината от тях „са тръгнали в точно определена посока. Коментарът му бе повод на акцията на прокуратурата в офиси на фирми на Ковачки.

Тази сутрин под ръководството на Районната прокуратура във Варна започнаха процесуално-следствени действия в офиси на „Брикел“ ЕАД и „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово. Търсят се и ще бъдат иззети документи и материали във връзка с разследването, което се води за пристигналите 127 контейнера с отпадъци от Италия.

„Това, което мога да кажа от моя гледна точка е, че непрекъснато ходим из страната и намираме отпадъци на най-различни места. Половината от тях твърдят, че са тръгнали в точно определена посока. Ходим по пристанища и връщаме контейнери назад, които също са тръгнали в точно определена посока. Коя е, разследващите ще кажат. Но аз да ходя да събирам из цялата страна контейнери, да се ангажира прокуратурата, полицията, РИОСВ, само да ги събираме и да ги връщаме обратно, не е основната задача на държавата. Ние ще ги върнем, но повече няма да ги пускаме. Ще има нова организация“, закани се Емил Димитров.

Той обясни, че ще има нови правила и ще има указания за всички, които се занимават с преработка на отпадъци.

„Ще извикам всички 4 мощности, които в момента се занимават с преработка на отпадъци. Персонално ще знам от кого ги получават, от границата до тях как вървят. Ако има проблеми, самите мощности ще си връщат контейнерите. Ако на пристанището дойдат контейнери, които не са така, както са обявени, този който ги е доставил, товари си ги и си заминава“, заяви министърът на околната среда и водите.

Министър Димитров коментира и казусът със струпаните отпадъци в района на АМ „Струма“, откъдето през лятото тръгна голям пожар, който нанесе щети за милиони.

Вчера РИОСВ Перник не успя да наложи принудителна административна мярка на собственика на „Феникс-Ресурс“, Кольо Илиев, с която да бъде ограничен приемът на отпадъци от дружеството и да запечатат всички съоръжения, с които те се третират. Илиев бил потърсен на място в офиса му с полиция, но не е открит. Затова днес премиерът Борисов заръча главният секретар и министърът на екологията да отидат на място и казусът там да бъде приключен.

„В момента има предписание. Човекът е с крехко здраве, често боледува. Този бизнес явно не е за него. Не знам защо продължава да се мъчи с него. Трудно му е. Трябва да си получи принудителната административна мярка и да си караме както е процедура“, коментира Емил Димитров.

„С президентската институция няма никакви проблеми, аз съм много далеч. Служител съм на Министерския съвет“, каза лаконично министърът по повод обръщението на президента Румен Радев, с което вчера свали доверието си от правителството.