Ексхумираха тялото на Франко и го погребаха до съпругата му

0
27
Франсиско Франко

Членове на семейството изнесоха ковчега

Тялото на испанския диктатор Франсиско Франко беше ексхумирано днес от мавзолея в Долината на падналите, където беше положено след смъртта на диктатора преди повече от четири десетилетия, за да бъде погребано в малка семейна крипта северно от Мадрид, предадоха световните агенции. Тленните останки на диктатора ще бъдат препогребани до тези на съпругата му в личния параклис на семейство Франко в гробищния парк Мингоррубио близо до испанската столица.

Телевизионни кадри показаха как членове на семейството изнасят ковчега след ексхумацията, която бе извършена при закрити врата.

С ексхумацията на тленните останки на диктатора испанското правителство откликна на дългогодишното желание на много испанци, които смятат помпозния мавзолей, построен от Франко, за оскърбление срещу десетките хиляди жертви на испанската гражданска война и на последвалия режим и искат Испания да изглежда като модерна демократична държава, отбелязва Асошиейтед прес.

Франсиско Франко, е действителен владетел и по-късно официален държавен глава, първо на части от Испания от октомври 1936 г., и след това на цяла Испания от 1939 г. до смъртта си през 1975 г. Познат е като каудильо (Caudillo de España – водач на Испания) и официално като Caudillo de España por la gracia de Dios (водач на Испания по Божията милост). Той председателства авторитарното правителство на Испания след победата си в Испанската гражданска война. Генералисимус.