МВР пусна документ: Бойко Рашков е назначил жената на Марто Нотариуса в МВР

0
458
Заповедта за назначаване на жената на Нотариуса в ГДБОП е подписана от Бойко Рашков. СНИМКА: МВР

От ведомството обясняват, че по Закона за защита на класифицираната информация не могат да кажат дали Божанов е бил нещатен сътрудник на МВР

Бойко Рашков, като служебен министър на вътрешните работи в кабинета на Стефан Янев, е назначил съпругата на Марто Нотариуса в ГДБОП. Това става ясно от разпространено от МВР копие на заповедта за назначаването й с дата 19 май 2021 година. Рашков е служебен министър от 12 май 2021 година. МВР отговаря и на атаките дали Нотариуса е бил нещатен сътрудник на полицията. Ето цялата позиция на МВР:

Във връзка с нестихващите опити за неверни внушения и злепоставяне на Министерството на вътрешните работи по отношение на твърдения за умишлено отбягване на   отговора дали Мартин Божанов е бил нещатен сътрудник на МВР, категоричното становище е формулирано в Приложение № 1 т. II. 3 и  5 към чл. 25 от Закона за зашита на класифицираната информация. Дали едно лице Е ИЛИ НЕ Е доброволен сътрудник на органите на МВР представлява ДЪРЖАВНА ТАЙНА по смисъла на Закона, разгласяването на която е наказуема по смисъла на чл.357, ал.1 от Наказателния кодекс. Същевременно не съществува правна възможност за защита от наказателно преследване на лице, приело доброволно сътрудничество с МВР.

Рашков на почерпка с Манолова.

В отговор на често изтъквания упрек кой и кога е назначил съпругата на Божанов в структурите на МВР прилагаме копие от заповедта за нейното назначаване.

Вменяването на вина на Министерството на вътрешните работи за бездействие по отношение на ефективното противодействие на престъпления, свързани с купуване на гласове по време на местните избори, то категоричният отговор се съдържа в публикуваната в интернет-страницата на МВР статистика от проведените последни избори.

Недоумяващият въпрос е защо шест месеца по-късно се извежда спекулативно заключение, с което се омаловажава трудът на хилядите служители, ангажирани в охраната на изборния процес и борбата с т.нар. купен вот. Нека припомним и факта, че точно в този период „неработещата“ система въведе новия момент – използване на специализирано приложение Географска информационна система „Изборни процеси“ – инструмент, създаден да подпомага МВР при произвеждането на избори.

Обръщаме внимание и на факта, че провеждането на изборния процес и неговата организация по закон е възложена на Централната избирателна комисия. Правомощията на МВР са строго регламентирани и се отнасят до охраната на изборния процес и недопускане на престъпление против политическите права на гражданите.